Foto: Lotta CarlssonSångaren, musikern och skådespelaren Peter Carlsson föddes 1952 i Västannor, Häradsbygden i Leksands kommun. Han utbildade sig till dekoratör men tröttnade och for till Afrika istället. Efter ”nomadliv” i Dalarna hamnade han så småningom på Länsteatern.

Det är inom musik- och teaterns områden som Peter är mest känd och då framförallt med gruppen ”Peter Carlsson & Blå grodorna”. Han har även medverkat i filmerna: Fyra nyanser av brunt, Det nya landet, Hälsoresan och S.O.S. Han har också setts av många unga i Björnes Magasin.

Peter har belönats både med Povel Ramels pris ”Karamelodiktstipendiet” och ”Karl Gerhard-priset” vilka han är mycket stolt över. Han har även fått Charlie Norman-priset och Ulf Peder Olrog-stipendiet.

2010 mottog han ”Parlingpriset” med motiveringen: ”För det enkla och geniala, spänningen mellan livets ytterligheter – det avgrundslikt allvarliga och det burleska, det gudabenådade, spjuveraktiga. För värmen, hjärtat, den gungande bluesen och de sköna skrönorna”.

Peter flyttade till Grycksbo i början av 90-talet. Han är en entusiastisk hobbysamlare av engelska fordon och i hans samling finns bl.a. bilar av märkena Landrover 109 -1964, Rover 75 -2000, Jaguar mk2 -1962, Morgan +4 -1967 och MG midget -1965. Motorcyklar av märkena Matcless g80s -1954 och Velocette Venom -1958 samt 2 stycken traktorer Ferguson ”grålle”-1951.

Han kopplar gärna av med att vistas vid sommarstället i Felbo, en före detta fäbod i närheten av Grycksbo, men som delvis ligger i Leksands socken. Kolla in: www.petercarlssonblagrodorna.nu/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.